Herinnering en herdenking

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bestaat vooral uit de viering van belangrijke oorlogsdata die de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland markeren. In het bijzonder 6 juni voor de Landing en 8 mei voor de eindoverwinning, maar soms ook de herinnering aan lokale militaire operaties. (Slag om de Schelde, Slag om Engeland, Operatie Dynamo voor de partners van het project WWII Heritage)

Andere belangrijke herdenkingen zijn die welke verband houden met de grote drama’s van de Oorlog: deportaties, razzia’s en uitroeiing van Joden, homoseksuelen en zigeuners, of de slachtpartijen en moorden op burgers en verzetsstrijders.

Bij belangrijke jubilea, in het algemeen elke tien en 25 jaar, worden er grote vieringen georganiseerd, waarbij vaak politici of hoge overheidsfunctionarissen betrokken zijn.

Sommige steden en dorpen organiseren hun eigen herinnering aan de Bevrijding, met hun eigen vieringen (optochten van klassieke auto’s, concerten, militaire parades…) op hun herdenkingsdatum.

Home
Toon sllideshow