Invasie

Voor Frankrijk, België, Engeland en Nederland begint de oorlog niet echt met de invasie van Polen. Een aantal maanden lang speelt zich de “Schemeroorlog” af.». Afgezien van Franse militaire operaties van één dag in de Sarre op 16 september 1940, maakt het Duitse leger aan het westelijk front geen beweging. Voor het geallieerde leger is het psychologisch slopend en het moreel is zeer laag. Maar op 10 mei 1940 lanceert het Duitse leger een groot offensief tegen Nederland, België en Frankrijk. Het is het begin van de Slag om Frankrijk.


op 14 mei geeft het Nederlandse leger zich over, op 17 mei geven de laatste strijders in het land zich gewonnen en capituleert Nederland. De koninklijke familie gaat in ballingschap in Engeland. Dankzij steun van Britse en Franse troepen wordt in België meer verzet geboden, dat land capituleert op 28 mei. Ook de Belgische koninklijke familie wijkt uit naar Engeland.
Frankrijk, op haar beurt, wordt in zes weken verslagen. De Franse en Britse troepen, niet bij machte om de Duitse opmars te stuiten, trekken zich terug en vanaf 28 mei worden in 6 dagen tijd 300.000 soldaten vanaf Duinkerke geëvacueerd naar Engeland tijdens Operatie Dynamo. De Franse regering capituleert op 22 mei.

Home
Toon sllideshow