School

Op de scholen oefenen de kinderen wat ze moeten doen in geval van een bombardement, zoals zich verbergen onder de houten bureau. In Frankrijk moeten ze leren zingen "Marechal here we come! "Ter ere van maarschalk Petain, hoofd van de Franse staat, en het motto " Werk, Gezin, Vaderland ". Soms als scholen beschadigd zijn, gaan de jongens 's morgens en de meisjes 's middags naar school. Schriften worden gehalveerd, vanwege het gebrek aan schoolbenodigdheden. Uitgifte van vitaminen kan soms gebreken veroorzaakt door slechte voeding ondervangen. In Engeland en Nederland wordt schoolmelk verstrekt. Lessen worden soms onderbroken door luchtalarmsirenes.

In de twee zeeën regio wordt er over het algemeen niet uit ideologische overwegingen hardhandig opgetreden tegen de school, zoals wijzigingen in de lesstof of zelfs gevangenisstraf voor leraren, in tegenstelling tot andere bezette landen zoals Polen, waar leerkrachten worden geliquideerd. Maar een groot aantal joodse leraren, vrijmetselaars, communisten wordt ontslagen, gevangen genomen of zelfs geëxecuteerd. Veel schoolhoofden verbergen joodse kinderen om ze tot het einde van de oorlog onderwijs te kunnen geven.
In het oosten van Frankrijk, werd de Elzas geannexeerd door Duitsland. Deze regio is niet alleen bezet, maar ook gegermaniseerd en "genazificeerd". De school hier werd een laboratorium voor de bezetter om te proberen om de gehele jeugd om te vormen.

.

Home
Toon sllideshow