Operatie Dynamo

Terug

Maritieme operatie van de Britse en Franse legers evacueren vast in de stad van Duinkerken, omringd door de Duitse legers.

Op 10 mei 1940 breken Duitse troepen door in België en Nederland en rukken op naar het Engelse Kanaal.

Alle pogingen om de Duitse opmars te stuiten mislukken, enkele kleine succesjes daargelaten, zoals de slag bij Arras op 21 mei, waarbij de Wehrmacht 24 uur lang wordt opgehouden.

Met de dreigende nederlaag in het vooruitzicht geeft Churchill persoonlijk opdracht voor de start van de operatie op de avond van 26 mei.

De Operatie ontleent haar naam aan de dynamokamer onder het kasteel van Dover, het Britse marinehoofdkwartier, die het brouw van elektriciteit voorzag. In dit vertrek plande de Britse vice-admiraal Bertram Ramsay vanaf 20 mei de operatie.

De operatie begint op 27 mei 1940. Britse, Belgische, Nederlandse en Franse militaire schepen, ongeveer 850 in totaal, beginnen met de evacuatie, maar het is niet genoeg. Ongeveer 700 privé schepen worden bij de operatie betrokken: vissersboten, plezierboten en vrachtschepen, vaak met, maar soms ook zonder instemming van de eigenaar. Er zijn vele voorbeelden van eigenaren van boten die hebben verzocht om deel te nemen. Deze bootjes zouden later de bijnaam "little ships" krijgen.

Bijna 400.000 man zit in de val op de stranden van Duinkerke en in het stadje zelf en de dorpen eromheen.

Ondertussen blijven vele Britse en Franse soldaten doorvechten om de evacuatie te verdedigen en te verhinderen dat het Duitse leger de stad inneemt.

De evacuatie wordt nog bemoeilijkt door de vele bombardementen en aanvallen van de Luftwaffe (de Duitse luchtmacht) op de stranden, maar ook op de boten. Minder bekend is dat ook de Royal Air Force een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het slagen van de operatie.

Velen beschouwen de operatie als een succes. Vanaf de haven en de stranden van Duinkerke: 338.226 soldaten worden geëvacueerd (198.229 Britse en 139.997 Franse soldaten).

Maar tussen de 35.000 en 40.000 met name Franse soldaten moesten worden achtergelaten. Bijna alle zware materialen en voertuigen moesten ook worden opgegeven. In totaal werden 2.472 kanonnen, ongeveer 65.000 voortuigen en 20.000 motorfietsen in Frankrijk achtergelaten, evenals 377.000 ton voorzieningen, meer dan 68.000 ton munitie en 147.000 ton brandstof.

De operatie heeft verstrekkende gevolgen. De geallieerden hebben een groot aantal ervaren soldaten kunnen behouden, die de basis zouden vormen voor de oprichting van een heroveringsleger. Al werden de meeste Franse soldaten na de wapenstilstand gedemobiliseerd en teruggestuurd naar Frankrijk.

Churchill gaf Operatie Dynamo de bijnaam: “Het wonder van Duinkerke”, waarbij hij er wel aan herinnerde dat “oorlogen worden niet gewonnen door evacuaties”

To be translated

Toon sllideshow