Operation Fortitude

Terug

Massale desinformatie operatie van de geallieerden om hun plannen voor D-Day te verbergen

Operatie Fortitude was een grootschalige desinformatie campagne gevoerd door de geallieerden om het idee te geven dat de inval zou plaatsvinden bij Pas-de-Calais, waar de afstand tussen Frankrijk en Engeland het kleinst is, of in Noorwegen, omdat Hitler en zijn gevolg dat verwachtten.

Vervolgens werd de indruk gewekt dat de landingen in Normandië in mei 1944 en in het zuiden van Frankrijk in juni 1944 slechts afleidingen waren, en dat de echte invasie alsnog in Pas-de-Calais zou beginnen, zodat het Duitse leger haar troepen daar zou concentreren terwijl de landing plaatsvond en aansterkte.

De volgende middelen werden tijdens deze operatie ingezet

  • Door middel van uitwisselingen met neutrale landen en met behulp van spionnen en dubbelagenten werd ervoor gezorgd dat er vrijwillig onjuiste informatie in handen van de vijand kwam.
  • Met allerlei beschikbare materialen werden er militaire nepformaties in Engeland gemaakt, soms met opblaasbare tanks en vliegtuigen, troepenbewegingen en intensieve radiocommunicatie.

Dit motiveerde de Duitsers om vele bunkers te bouwen en de Atlantikwall langs de Opaalkust in Pas-de-Calais te versterken.

Het lijkt erop dat de Duitse autoriteiten tot in september 1944 geloofden in de landing in Pas-de-Calais.

Toon sllideshow